Πώς να ρυθμίσετε τα ελαφριά καβουρδισμένα φασόλια σας για espresso
Dec 03, 2024
Τα ελαφριά καβουρδίσματα μπορεί να είναι δύσκολο να τα κατακτήσετε στη μηχανή εσπρέσο σας – αλλά με τις σωστές μεθόδους, μπορείτε να πετύχετε εκπληκτικές γεύσεις. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε ένα ελαφρύ καβούρδισμα. espresso, προσαρμοσμένο στις γευστικές σας προτιμήσεις.
1. Επιλέξτε τη σωστή δόση
Ξεκινήστε μετρώντας τη δόση του καφέ σας. Για ένα τυπικό καλάθι 18–20 γρ., μπορείτε να στοχεύσετε σε περίπου 19 γρ. καφέ.
Συμβουλές δοσολογίας:
- Γεμίστε το portafilter, πιέστε (σφραγίστε) και τοποθετήστε το στη μηχανή. Βγάλτε το ξανά. Σχετικά με το Εάν το πούκ έχει σημάδια από το πλέγμα ή τη βίδα του ντους, μειώστε ελαφρώς τη δόση.
- Σχετικά με το Υπάρχει πολύς αέρας ανάμεσα στο πούκ και την οθόνη του ντους, αυξήστε τη δόση μέχρι να φτάσετε στο σωστό επίπεδο.
💡 Εξοπλισμός: Μια ζυγαριά υψηλής ακρίβειας (ακρίβεια 0,1 g) θα σας βοηθήσει να είστε συνεπείς.
2. Ρυθμίστε τον βαθμό άλεσης
Οι ελαφρώς καβουρδισμένοι κόκκοι συχνά απαιτούν λεπτότερη άλεση για να επιτευχθεί η σωστή εκχύλιση. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με μια άλεση που να είναι ωραία αλλά όχι εντελώς κονιορτοποιημένη.
Πώς να ελέγξετε την άλεση:
- Τσιμπήστε μια πρέζα καφέ ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Σχετικά με το Αν σχηματίζει μικρές κορυφές και διατηρεί το σχήμα του, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
- Σχετικά με το Αν ο καφές μοιάζει με άμμο και δεν συγκρατείται καθόλου, τότε είναι πολύ χοντρός.
3. Αναλογία: Προσαρμόστε την αναλογία παρασκευής
Με τους ελαφρώς καβουρδισμένους κόκκους, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε υψηλότερη αναλογία παρασκευής από ό,τι για τους σκούρους καβουρδισμένους. Μια αναλογία 1:2,5 (19 γρ. καφές → ~47 γρ. espresso) είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
💡 Γιατί υψηλότερο ποσοστό; Οι ελαφρώς καβουρδισμένοι καφέδες είναι λιγότερο διαλυτοί και απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια εκχύλισης για να παράγουν ισορροπημένες γεύσεις. Μια υψηλότερη αναλογία δίνει περισσότερες πιθανότητες για την εξαγωγή γλυκύτητας και ισορροπίας.
4. Ζυθοποίηση: Χρόνος και εκχύλιση
Ένας ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι μεταξύ 25 και 35 δευτερόλεπτα. Σχετικά με το Αν χρειαστούν περισσότερα από 50 δευτερόλεπτα, η άλεση είναι πιθανώς πολύ λεπτή. Σχετικά με το Αν περάσει περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα, η άλεση είναι πολύ χοντρή.
Δοκιμάστε τη γεύση:
- Σχετικά με το ο καφές έχει ωραία γεύση θυμώνωΑυξήστε τη μερίδα ή αλέστε ελαφρώς πιο ψιλά.
- Σχετικά με το ο καφές έχει ωραία γεύση πικρόςΜειώστε τη μερίδα ή αλέστε ελαφρώς πιο χοντρό.
5. Δοκιμάστε και προσαρμόστε
Μόλις παρασκευάσετε την πρώτη σας espresso, αναλύστε τη γεύση:
- Είναι η οξύτητα πολύ έντονη και η γλυκύτητα χαμηλή; Χοντρύνετε και παρατείνετε τον χρόνο.
- Είναι το σώμα πολύ αδύνατο; Μειώστε τη μερίδα ή αυξήστε ελαφρώς τη δόση.
💡 Πειραματιστείτε με μικρές προσαρμογές: Για παράδειγμα, αυξήστε τη δόση από 19 g σε 19,5 g ή αλλάξτε την άλεση κατά ένα βήμα, κάνοντας την πιο χοντρή/λεπτή.
6. Η προετοιμασία για το puck είναι το κλειδί
Με τα ελαφρώς καβουρδισμένα φασόλια, η ακεραιότητα του puck είναι χαμηλότερη, καθιστώντας την προετοιμασία ιδιαίτερα σημαντική:
- Χρησιμοποιήστε την τεχνική WDT (Weiss Distribution Technique) για να ομοιόμορφο κατανεμηθεί ο καφές στο φίλτρο και να μειώσετε τον κίνδυνο διοχέτευσης.
- Πάτημα: Χρησιμοποιήστε ένα αλφάδιtamper για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη συσκευασία.
Σύνοψη της διαδικασίας εγκατάστασης
- Ξεκίνα με το δικό σου τυπική δόση (π.χ. 19 γρ.).
- Επιλέξτε ένα μέτρια άλεση αυτό φαίνεται σωστό κατά τη διάρκεια του τεστ pinch.
- Χρησιμοποιήστε ένα υψηλότερη αναλογία παρασκευής (1:2,5).
- Ρυθμίστε τον χρόνο εκχύλισης ρυθμίζοντας με ακρίβεια την άλεση.
- Δοκιμάστε, αναλύστε και τροποποιήστε όπως απαιτείται.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή προετοιμασία puck.
Συνήθη προβλήματα και λύσεις
Πρόβλημα → Διάλυμα
Ξινό και ανισόρροπο → Αυξήστε τη μερίδα ή αλέστε πιο λεπτά.
Πικρό και σκληρό → Μειώστε τη μερίδα ή αλέστε πιο χοντρά.
Πολύ αδύνατο σώμα → Αυξήστε τη δόση ή μειώστε τη μερίδα.
Τελική συμβουλή
Τα ελαφρώς καβουρδισμένα φασόλια απαιτούν υπομονή και πειραματισμό, αλλά η ανταμοιβή είναι μια περίπλοκη και γευστική διαδικασία. espresso με νότες εσπεριδοειδών, λουλουδιών και γλυκύτητας. Να θυμάστε: δεν υπάρχουν τέλεια σκηνικά – μόνο ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα.
Φτιάξτε κάτι καλό σήμερα και απολαύστε το ταξίδι!