Βήμα-βήμα Οδηγός: Τέλεια Espresso με Sage Barista Express
May 31, 2024
Η κυριαρχία της Sage Barista Express σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσετε κάθε βήμα της διαδικασίας παρασκευής. Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός για να σας βοηθήσει να εξάγετε το καλύτερο από τους κόκκους του καφέ σας.
1. Επιλογή Κόκκων Καφέ και Προετοιμασία
- Κόκκοι Καφέ: Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκους κόκκους υψηλής ποιότητας. Βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι έχουν ημερομηνία ψησίματος στη συσκευασία και κατά προτίμηση όχι παλαιότεροι από 1-2 μήνες. Ορισμένοι επιθυμούν καφέ που έχει ψηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
- Θέρμανση Μηχανής: Ενεργοποιήστε τη μηχανή και αφήστε την να ζεσταθεί. Η συμβουλή είναι να ζεστάνετε και το portafilter. Μπορείτε να το κάνετε αυτό παρασκευάζοντας καφέ χωρίς καφέ ή βάζοντας το σε δοχείο με ζεστό νερό.
2. Άλεση Κόκκων Καφέ
- Ρύθμιση Μύλου: Ξεκινήστε με μια μέτρια ρύθμιση (γύρω στο 5-7). Ρυθμίστε με βάση το αποτέλεσμα αργότερα.
- Ζύγιση: Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά για να ζυγίσετε 16-18 γραμμάρια κόκκων για μια διπλή espresso. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μια διπλή espresso δοχείο που δεν είναι υπό πίεση.
3. Δόση και Τάμπινγκ
- Άλεσμα και Δόση: Άλετε τους κόκκους απευθείας στο portafilter και βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή ποσότητα.
- Τάμπινγκ: Συσκευάστε τον καφέ ομοιόμορφα και με επαρκή πίεση. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία και συμπαγής. Για ομοιόμορφο τάμπινγκ, κρατήστε το ταμπέρ ίσιο και χρησιμοποιήστε μια σταθερή δύναμη.
4. Χρήση Ζυγαριάς κατά την Παρασκευή
- Προετοιμασία: Τοποθετήστε μια ζυγαριά κάτω από την κούπα εσπρέσο για να μετρήσετε την ποσότητα espresso που εξάγεται.
- Ξεκινήστε την Παρασκευή: Ξεκινήστε τη μηχανή και αρχίστε την εξαγωγή. Μετρήστε τόσο το χρόνο όσο και το βάρος της εξαγωγής. Στόχος είναι να αποκτήσετε περίπου 36 γραμμάρια espresso από 18 γραμμάρια κόκκων σε 20-30 δευτερόλεπτα.
- Κανόνας για να προσπαθήσετε να έχετε 1:2 μεταξύ της ποσότητας του αλεσμένου καφέ και της ποσότητας espresso που εξάγετε.
5. Ρυθμίσεις Προγράμματος
- Προσαρμογή Προγράμματος : Sage Barista Express επιτρέπει την προσαρμογή της έντασης. Πατήστε πρώτα το κουμπί προγράμματος, στη συνέχεια πατήστε μία φορά το κουμπί διπλού εσπρέσο για να ξεκινήσει η εκχύλιση και πατήστε ξανά όταν έχετε φτάσει στην επιθυμητή ποσότητα. (Τώρα η μηχανή έχει απομνημονεύσει τον χρόνο εκχύλισης)
- Εξευγενισμός της Εκχύλισης: Σχετικά με το ο εσπρέσος ρέει πολύ γρήγορα, ρυθμίστε τον μύλο σε πιο λεπτή ρύθμιση. Σχετικά με το αν ρέει πολύ αργά, επιλέξτε μια πιο χοντρή ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι Σχετικά με το αν πήρατε 36g espresso σε 20 δευτερόλεπτα, χρειάζεται να αλέσετε πιο λεπτά. Σχετικά με το αν πήρατε 36g espresso σε 30 δευτερόλεπτα θα χρειαστεί να αλέσετε πιο χοντρά. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε Σχετικά με το μέχρι να φτάσετε σε χρόνο μεταξύ 25 και 30 δευτερολέπτων.
6. Ανάλυση και Ρύθμιση
Όταν έχετε φτάσει σε μια συγκεκριμένη διάρκεια εκχύλισης που είναι εντός 20-30 δευτερολέπτων, θα χρειαστεί να κάνετε ρυθμίσεις άλεσης με βάση τη γεύση.
- Δοκιμή Γεύσης: Δοκιμάστε τον εσπρέσο και σημειώστε τη γεύση. Για πικρές νότες, ρυθμίστε σε πιο χοντρό άλεσμα. Η πικρία δείχνει ότι ο καφές είναι υπερεκχυλισμένος. Για ξινές νότες, δοκιμάστε με πιο λεπτό άλεσμα. Η οξύτητα υποδηλώνει ότι ο καφές είναι υποεκχυλισμένος.
- Συνοχή: Προσπαθήστε να κρατήσετε τόσες πολλές μεταβλητές σταθερές όσο το δυνατόν, όπως για παράδειγμα: η ποσότητα του αλεσμένου καφέ, η επιθυμητή espresso ποσότητα και το πώς πιέζετε τον καφέ. Διαφορετικά, δεν θα ξέρετε τι επηρεάζει τη γεύση. Ρυθμίστε μόνο μία μεταβλητή τη φορά. Για παράδειγμα, προτείνουμε να ρυθμίσετε τον χρόνο εκχύλισης μέσω της άλεσης μέχρι να φτάσετε σε μια ισορροπημένη γεύση.
- Επιπλέον συμβουλές: Σχετικά με το αν νιώθετε ότι είστε πολύ κοντά αλλά όχι ακριβώς εκεί, μπορείτε να κρατήσετε όλες τις μεταβλητές όπως ο χρόνος εκχύλισης, η ποσότητα άλεσης, η ένταση espresso και ο βαθμός άλεσης. Αντίθετα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία εκχύλισης. Σχετικά με το αν έχετε σκούρους κόκκους και νιώθετε ότι ο καφές είναι λίγο πικρός, μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία εκχύλισης. Σχετικά με το αν έχετε ανοιχτόχρωμους κόκκους, η αύξηση της θερμοκρασίας εκχύλισης μπορεί να βελτιώσει τη γεύση. Δείτε το εγχειρίδιο χρήστη για περαιτέρω οδηγίες Σχετικά με το για το πώς να το κάνετε.
Επιπλέον πληροφορίες: Η έλλειψη καθαρισμού μπορεί να επηρεάσει δραστικά τη γεύση του καφέ
- Καθαρισμός: Καθαρίστε το φίλτρο, τον ταμπερ και άλλα μέρη τακτικά. Υπολείμματα καφέ, έλαιο καφέ και αποθέματα ασβέστη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γεύση. Ο καθαρισμός με ταμπλέτες και αποθέματα ασβέστη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση και να βελτιώσει την απόδοση της μηχανής, κάτι που πολλοί παραλείπουν. Βεβαιωθείτε ότι η μηχανή καθαρίζεται τακτικά.
- Ποιότητα Νερού: Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό για να αποφύγετε αποθέματα μετάλλων και για να βελτιώσετε τη γεύση του καφέ. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το φίλτρο της δεξαμενής νερού κάθε 3 μήνες.
- Πειραματιστείτε: Δοκιμάστε διάφορους κόκκους και ρυθμίσεις για να βρείτε την τέλεια ισορροπία για τη γεύση σας.
Πρόβλημα: Αιτία και λύση
Ο καφές ρέει πολύ γρήγορα, παρόλο που αλέθω την πιο λεπτή ρύθμιση:
- Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καφές που χρησιμοποιείτε είναι πολύ παλιός ή δεν είναι κατάλληλος για espresso. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του καφέ φίλτρου και του καφέ εσπρέσο. Ο παλιός καφές δεν έχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί την παχύρρευστη "κρέμα" και αντίθετα γίνεται νερουλός. Δοκιμάστε να αλλάξετε καφέ και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ παλιός. Οι τοπικοί καφεκοπτείες είναι μια ισχυρή σύσταση!
- Sage Barista Express έχει επίσης ρύθμιση εσωτερικού μύλου. Δοκιμάστε να την ρυθμίσετε πιο λεπτά. Ένα βήμα στην εσωτερική ρύθμιση αντιστοιχεί περίπου σε 2 κλικ στην εξωτερική ρύθμιση.
Ο μετρητής πίεσης δεν φτάνει σε υψηλή πίεση κατά την εκχύλιση:
- Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν αλέθετε αρκετά λεπτά για να δημιουργήσετε αντίσταση μεταξύ του καφέ και της μηχανής εσπρέσο. Δοκιμάστε να αλέσετε πιο λεπτά.
- Σχετικά με το αν έχετε αλέσει πολύ λεπτά αλλά παρ' όλα αυτά δεν φτάνετε σε πίεση, μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καφές είναι παλιός. Δοκιμάστε να αλλάξετε σε πιο φρέσκο καβουρδισμένο καφέ.
- Σχετικά με το αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και παρ' όλα αυτά δεν φτάνετε σε πίεση, μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της μηχανής. Για τη διάγνωση, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φίλτρο/πλάκα καθαρισμού (σε λάστιχο) με ένα απλό espresso φίλτρο και να δοκιμάσετε να εκχυλίσετε χωρίς καφέ. Αυτό το φίλτρο δημιουργεί 100% αντίσταση και Σχετικά με το αν ο μετρητής πίεσης φαίνεται να λειτουργεί, οφείλεται σε αυτές τις δύο πρώτες αιτίες παραπάνω. Σχετικά με το αν ο μετρητής πίεσης δεν κινείται καθόλου, παρακαλώ επικοινωνήστε με το κατάστημα από το οποίο αγοράσατε τη μηχανή εσπρέσο. Σχετικά με το αν έχετε αγοράσει από εμάς, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@barista-espresso.se
Ακολουθώντας αυτά τα λεπτομερή βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι κάθε κούπα espresso από τη Sage Barista Express σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο νόστιμη. Καλή τύχη με την εκχύλιση!