Τύποι μηχανών εσπρέσο που πρέπει να γνωρίζετε!
Jun 17, 2022
Κεφαλή γέφυρας E61
Το E61 είναι το όνομα μιας μηχανής εσπρέσο που κυκλοφόρησε το 1961 από την ιταλική εταιρεία Faema. Αυτή η μηχανή εγκαινίασε μια νέα εποχή στις μηχανές εσπρέσο. Το E61 δεν ήταν μόνο η πρώτη μηχανή με εναλλάκτη θερμότητας, πράγμα που σήμαινε ότι χρησιμοποιήθηκε γλυκό νερό για την παρασκευή του... espresso αντί για νερό λέβητα. Ήταν επίσης η πρώτη που ενσωμάτωσε μια αντλία για τη δημιουργία πίεσης αντί για χειροκίνητο μοχλό. Το E61 είναι θρυλικό για την ομάδα ζυθοποίησης που ζυγίζει μεταξύ 4 και 5 κιλών. Το E61 είναι κατασκευασμένο από συμπαγή ορείχαλκο. Το σύστημα Thermosyphon κυκλοφορεί συνεχώς ζεστό νερό μέσω της ομάδας ζυθοποίησης, διατηρώντας την σταθερά θερμαινόμενη και παρέχοντας σταθερή θερμοκρασία. Η σημασία της ομάδας ζυθοποίησης E61 έγκειται στον μηχανισμό στην κεφαλή ζυθοποίησης που επιτρέπει τον κορεσμό του δοχείου πριν από την παρασκευή. Μέσω αυτής της διαδικασίας προέγχυσης, το νερό ζυθοποίησης οδηγείται αργά και με μειωμένη πίεση στο φίλτρο. Όλα αυτά ρυθμίζονται από έναν κύλινδρο προέγχυσης στην κεφαλή ζυθοποίησης που επιτρέπει την αργή αύξηση της πίεσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα τέλειο espresso.

Διπλός λέβητας
Μια μηχανή με διπλούς λέβητες διαθέτει έναν λέβητα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ και έναν για την εξαγωγή ατμού και ζεστού νερού. Και οι δύο λέβητες είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και με τη βοήθεια ενός PID σε κάθε λέβητα, οι θερμοκρασίες των λέβητων μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά. Ο λέβητας παρασκευής καφέ είναι συνήθως μικρότερος από τον λέβητα για ζεστό νερό και ατμό. Ο λόγος για τον οποίο ο λέβητας ατμού και ζεστού νερού είναι μεγαλύτερος είναι επειδή το περιεχόμενο καταναλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τον λέβητα παρασκευής, καθώς η θερμοκρασία στον λέβητα ατμού είναι πολύ υψηλότερη. Μια μηχανή εσπρέσο με διπλούς λέβητες είναι πιο σταθερή θερμοκρασία σε σύγκριση με μια μηχανή εσπρέσο με εναλλάκτη θερμότητας, επειδή μπορείτε να ρυθμίσετε τους δύο λέβητες ξεχωριστά.
Πλεονέκτημα: Μπορεί να παρασκευάσει αφρόγαλα και καφέ ταυτόχρονα. Έχετε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας παρασκευής και της θερμοκρασίας ατμού ξεχωριστά με το PID. Μπορεί να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καφέ σε σύγκριση με έναν εναλλάκτη θερμότητας.
Μειονέκτημα: Πιο ακριβό από έναν εναλλάκτη θερμότητας
Συνιστώμενη μηχανή εσπρέσο: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Εναλλάκτης θερμότητας
Μια μηχανή εσπρέσο με εναλλάκτη θερμότητας σημαίνει ότι διαθέτει δύο συστήματα κυκλοφορίας νερού. Δεδομένου ότι ο λέβητας δεν είναι πλήρως γεμάτος με νερό, μπορεί να δημιουργηθεί ατμός στην κορυφή του λέβητα. Κατά την παρασκευή, η μηχανή κυκλοφορεί το φρέσκο νερό μέσω του μεγάλου λέβητα όπου θερμαίνεται στη βέλτιστη θερμοκρασία παρασκευής και στη συνέχεια οδηγείται στην ομάδα παρασκευής και κάτω στο δοχείο καφέ. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται πάντα φρέσκο νερό για την παρασκευή. espresso. Καθώς μια ομάδα E61 κυκλοφορεί συνεχώς το νερό παρασκευής μέσω της κεφαλής παρασκευής, έχετε ένα νερό παρασκευής με πολύ σταθερή θερμοκρασία. Κατά την παρασκευή αφρόγαλας, ο ατμός που βρισκόταν προηγουμένως στο πάνω μέρος του λέβητα απελευθερώνεται και αυξάνει ξανά την πίεση του ατμού.
Πλεονέκτημα: Φθηνότερο από τις μηχανές εσπρέσο με διπλό λέβητα και μπορεί να παράγει αφρόγαλα και καφέ ταυτόχρονα.
Μειονέκτημα: Λιγότερος έλεγχος της θερμοκρασίας παρασκευής (εκτός από τους εναλλάκτες θερμότητας με PID) και ανάγκη εκτέλεσης μιας λεγόμενης «έκπλυσης ψύξης» πριν από κάθε παρασκευή.
Προτεινόμενες μηχανές εσπρέσο: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Σύστημα Dipper
Μια μηχανή εσπρέσο με χειροκίνητο μοχλό είναι αυτό που σας κάνει πραγματικό επαγγελματία.
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ άλλων κανονικών μηχανών εσπρέσο είναι η ίδια η ομάδα παρασκευής με έναν χειροκίνητο μοχλό, που ονομάζεται επίσης «ομάδα μοχλού της Βοστώνης».
Ένα σύστημα dipper είναι ένας μοναδικός τρόπος παρασκευής espresso. Τραβώντας προς τα κάτω τον χειροκίνητο μοχλό, ξεκινά η προέγχυση, εισάγοντας το νερό ζυθοποίησης σε χαμηλή πίεση ζυθοποίησης για να κορεστεί η συσκευασία αργά και ομοιόμορφα. Το ζεστό νερό από τον λέβητα ρέει στην τεράστια ομάδα ζυθοποίησης και ψύχεται στη σωστή θερμοκρασία. Σχετικά με το Όταν αφήσετε τον μοχλό και τον αφήσετε να επιστρέψει στην αρχική του θέση, η ροή του νερού διακόπτεται και ένα ελατήριο με έμβολο ανεβάζει αργά την πίεση παρασκευής στα 9-10 bar και στη συνέχεια μειώνει αργά την πίεση παρασκευής στο τέλος ολόκληρου του κύκλου. Αυτό δίνει στις μηχανές εσπρέσο με χειροκίνητο μοχλό Boston μια μοναδική γεύση εσπρέσο που συχνά γίνεται αντιληπτή ως πιο απαλή και γλυκιά, καθώς μειώνει την πίεση παρασκευής στο τέλος της παρασκευής.
Πλεονέκτημα: Δημιουργεί espresso που κανένας άλλος τύπος μηχανής εσπρέσο δεν μπορεί να προσφέρει. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία παρασκευής.
Μειονέκτημα: Επειδή έχει μακρύ μοχλό, η μηχανή εσπρέσο καταλαμβάνει αρκετό χώρο. Κοστίζει περισσότερο σε σύγκριση με έναν εναλλάκτη θερμότητας και ορισμένους διπλούς λέβητες.
Συνιστώμενη μηχανή εσπρέσο: Profitec Pro 800

Μηχανές εσπρέσο με αντλία δόνησης
Η αντλία δόνησης κυκλοφόρησε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την Ulka Co.
Όντας φθηνότερη από άλλες αντλίες, έκανε τις οικιακές μηχανές εσπρέσο πολύ πιο προσιτές. Η αντλία δόνησης έχει ισχύ 15 bar, η οποία μπορεί να μειωθεί σε 9 έως 10 bar χρησιμοποιώντας μια βαλβίδα εκτόνωσης.
Η πίεση δημιουργείται χρησιμοποιώντας την αντίσταση του δοχείου καφέ, επομένως είναι πολύ σημαντικό να βρείτε την τέλεια άλεση και να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα καφέ στο portafilter. Σχετικά με το Εάν κάποια από αυτές τις παραμέτρους δεν είναι σωστή, δεν θα επιτευχθεί η σωστή πίεση.
Επειδή η αντλία δόνησης ταλαντώνεται πολύ κατά την ενεργοποίησή της, εκπέμπει αρκετό θόρυβο, γι' αυτό και οι κατασκευαστές έχουν μονώσει ολόκληρο το περίβλημα της μηχανής. Το πλεονέκτημα της αντλίας δόνησης είναι ότι είναι εύκολη και φθηνή στην επισκευή. Το μειονέκτημα είναι ότι οι μηχανές εσπρέσο με αντλία δόνησης δεν μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε πηγή νερού.

Μηχανές εσπρέσο με περιστροφική αντλία
Οι περιστροφικές αντλίες είναι μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις αντλίες δόνησης και έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Μπορούν να παρέχουν ομοιόμορφη πίεση σε πολλαπλές ομάδες παρασκευής και χρησιμοποιούνται συχνότερα σε εμπορικές μηχανές εσπρέσο. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά είναι πιο ακριβές και πιο δύσκολο να επισκευαστούν.
Μια μοναδική πτυχή μιας περιστροφικής αντλίας είναι ότι είναι σχεδόν αθόρυβη, κάτι που πολλοί εκτιμούν. Οι μηχανές εσπρέσο με περιστροφικές αντλίες μπορούν επίσης να συνδεθούν απευθείας σε μια πηγή νερού.
