Μετάβαση στο περιεχόμενο
Så här ställer du in din espressomaskin - Barista och Espresso Så här ställer du in din espressomaskin - Barista och Espresso

Πώς να ρυθμίσετε τη μηχανή εσπρέσο σας

Η απόκτηση μιας νέας μηχανής εσπρέσο είναι μια συναρπαστική εμπειρία – αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει κουραστική. Σχετικά με το δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ανεξάρτητα από αυτό Σχετικά με το είσαι εντελώς καινούργιος/η στο espresso ή απλώς δυσκολεύεστε να πετύχετε τη σωστή γεύση με έναν καινούργιο καφέ, είναι εύκολο να νιώθετε χαμένοι. Μην ανησυχείτε! Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τα βασικά της ρύθμισης της μηχανής εσπρέσο σας και της παρασκευής καταπληκτικών φλιτζανιών.

Τα βασικά: Εξοπλισμός και προετοιμασία

Για να πετύχετε με espresso χρειάζεστε τα εξής:

  • Μηχανή εσπρέσοΌλα τα μηχανήματα λειτουργούν – το πιο σημαντικό είναι να μάθετε πώς να χειρίζεστε το συγκεκριμένο μοντέλο σας.
  • ΤραπεζίτηςΈνας μύλος για άλεση με γρέζια είναι προτιμότερος για να επιτευχθεί ομοιόμορφος βαθμός άλεσης.
  • ΚύμαΕίναι σημαντικό να μετρήσετε τόσο τη δόση (ποσότητα καφέ) όσο και την απόδοση παρασκευής (ποσότητα espresso). Δεν χρειάζεστε μια ακριβή ζυγαριά – μια απλή ζυγαριά κουζίνας είναι αρκετή.
  • ΚαφέςΟ φρεσκοκαβουρδισμένος καφές είναι το κλειδί για έναν καλό espresso.

Σπουδαίος: Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας προσπαθώντας να μετρήσετε με «ογκομετρικά» (μέτρηση σε χιλιοστόλιτρα ή εκατοστόλιτρα). Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά για ακρίβεια και συνέπεια.

Βήμα 1: Κατανοήστε το επίπεδο ψησίματος

Ο βαθμός καβουρδίσματος επηρεάζει τον τρόπο που ρυθμίζετε τον μύλο άλεσης και την αναλογία (αναλογία καφέ προς νερό) που πρέπει να χρησιμοποιήσετε:

  • Σκούρα σκουριά: Ελαιώδης επιφάνεια, συχνά έντονη και πικρή γεύση. Ξεκινήστε με μια αναλογία 1:2 (20 γρ. καφές → 40 γρ. espresso).
  • Μεσαία σχάρα: Πιο ισορροπημένη γεύση. Ξεκινήστε με μια αναλογία 1:2.5 (20 γρ. καφές → 50 γρ. espresso).
  • Ελαφριά σκουριά: Όξινο και σύνθετο. Ξεκινήστε με μια αναλογία 1:3 (20 γρ. καφές → 60 γρ. espresso).
  • Βήμα 2: Ρύθμιση του βαθμού άλεσης

Η εύρεση του σωστού μεγέθους άλεσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της διαδικασίας:

  • Για χοντρό άλεσηΟ εσπρέσο ρέει πολύ γρήγορα και γίνεται νερουλός και δεν εκχυλίζεται επαρκώς (έχει ξινή γεύση).
  • Πολύ λεπτή λείανσηΟ εσπρέσο ρέει πολύ αργά και έχει υπερβολική εκχύλιση (έχει πικρή και ξηρή γεύση).

Δοκιμάστε αυτό:

Πάρε λίγο καφέ και άλεσέ τον. Τρίψτε τον ανάμεσα στα δάχτυλά σου:

  • Σχετικά με το μοιάζει με άμμο: Πολύ χοντρό, προσαρμόστε σε λεπτότερο.
  • Σχετικά με το Έχει την αίσθηση της σκόνης και διατηρεί τα δακτυλικά σας αποτυπώματα: Κοντά στο σωστό επίπεδο.

Στόχος είναι να βρεθεί ένα επίπεδο άλεσης όπου ο εσπρέσο θα αρχίσει να στάζει μετά. 6–10 δευτερόλεπτα και ολοκληρώνεται σε περίπου 25–30 δευτερόλεπτα.

Βήμα 3: Προετοιμασία του καλαθιού

  1. Καθαρίστε το φορητό φίλτροΒεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό και καθαρό.
  2. Ζυγίστε τον καφέΞεκινήστε με 18–20 γραμμάρια.
  3. Κατανείμετε ομοιόμορφαΜοιράστε τον καφέ ομοιόμορφα στο φορητό φίλτρο. Μπορείτε να το χτυπήσετε απαλά σε μια επίπεδη επιφάνεια για να εξομαλυνθεί η επιφάνεια.
  4. Σφίξτε καλάΠιέστε τον καφέ ομοιόμορφα και με αρκετή δύναμη μέχρι να μην μπορείτε να πιέσετε άλλο. Ένα ομοιόμορφο σερβίρισμα μειώνει τον κίνδυνο «καναλίσματος» (ανώμαλης εκχύλισης).
  5. Βήμα 4: Παρασκευή και ρύθμιση

Τώρα ήρθε η ώρα για παρασκευή:

  1. Τοποθετήστε το portafilter στη μηχανή και τοποθετήστε από κάτω ένα φλιτζάνι και μια ζυγαριά.
  2. Ξεκινήστε την παρασκευή και ξεκινήστε το χρονόμετρο.
  3. Μετρήστε την ποσότητα espresso και ο χρόνος που χρειάστηκε για να παρασκευαστεί.

Συνήθη προβλήματα και λύσεις:

  • Για γρήγορη παρασκευήΠολύ χοντρό άλεσμα. Προσαρμόστε σε πιο λεπτό.
  • Πολύ αργή παρασκευήΠολύ λεπτό άλεσμα. Προσαρμόστε σε πιο χοντρό.
  • Ανισορροπία στη γεύσηΠροσαρμόστε τη μερίδα. Λιγότερο νερό δίνει περισσότερο σώμα, ενώ περισσότερο νερό εντείνει την οξύτητα.

Γεύση και τελειοποίηση

Αφού παρασκευάσετε το espresso, δοκιμάστε και αναλύστε:

  • Ξηρή και πικρή γεύσηΜειώστε τον χρόνο παρασκευής αλέθοντας πιο χοντρά ή μειώνοντας την ποσότητα νερού.
  • ΞυνίλαΑυξήστε τον χρόνο παρασκευής αλέθοντας πιο λεπτά ή χρησιμοποιώντας περισσότερο νερό.
  • Επίπεδη γεύσηΕλέγξτε ότι ο καφές είναι φρέσκος και σκεφτείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία παρασκευής (συνήθως η ιδανική θερμοκρασία είναι 93–96°C).

Τελευταίες λέξεις: Μάθετε τους κανόνες – και σπάστε τους

Espresso συναλλαγές Σχετικά με το να βρουν ισορροπία, αλλά και Σχετικά με το να εξερευνήσετε. Ξεκινήστε με αυτές τις οδηγίες, αλλά τολμήστε να πειραματιστείτε. Ο κόσμος του καφέ είναι γεμάτος δυνατότητες και γεύσεις. Το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάζετε και να μαθαίνετε κάτι νέο κάθε φορά που παρασκευάζετε.

Δοκιμάστε το λοιπόν και απολαύστε! Και να θυμάστε: Δεν πρόκειται για Σχετικά με το τελειότητα – πρόκειται για Σχετικά με το για να βρείτε το τέλειο φλιτζάνι σας.

Back to top