Πώς να διορθώσετε ένα ξινό espresso
Dec 03, 2024
Έχετε φτιάξει ποτέ ένα; espresso στο σπίτι και αναρωτιέστε γιατί έχει τόσο ξινή γεύση που σχεδόν απογοητεύεστε; Μην ανησυχείτε, γιατί σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον εσπρέσο σας και να μετατρέψετε ένα ξινό φλιτζάνι σε μια ισορροπημένη και γλυκιά απόλαυση.
Γιατί ο εσπρέσο είναι ξινός;
Η οξύτητα του espresso συνήθως εξαρτάται από υποεκχύλισηΚατά την παρασκευή του καφέ, οι γεύσεις εκχυλίζονται σε τρεις φάσεις:
- Ξινές γεύσεις έρχεται πρώτο.
- Γλύκα εμφανίζεται στη μέση.
- Πικρία αναλαμβάνει Σχετικά με το η εξαγωγή συνεχίζεται για πολύ ώρα.
Σχετικά με το σας espresso είναι ξινό, η εκχύλιση έχει τελειώσει πολύ νωρίς και δεν έχει φτάσει στο στάδιο όπου η γλυκύτητα εξισορροπεί την οξύτητα. Αλλά μερικές φορές τα προβλήματα μπορεί επίσης να οφείλονται σε ανομοιόμορφη εκχύλιση ή κακή προετοιμασία του puck.
Συνήθη προβλήματα και λύσεις
1. Πολύ γρήγορη εκχύλιση (υποεκχύλιση)
Σύμπτωμα: Δικό σου espresso είναι έτοιμο σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα και έχει ξινή γεύση.
Διάλυμα:
- Αλέστε πιο λεπτάΜια λεπτότερη άλεση δημιουργεί λιγότερο χώρο μεταξύ των σωματιδίων του καφέ, γεγονός που παρατείνει την εκχύλιση.
- Αύξηση του χρόνου εκχύλισηςΑφήστε τον εσπρέσο να βράσει για περισσότερο χρόνο, ώστε ο καφές να αναδείξει γλυκές και ισορροπημένες γεύσεις.
2. Πολύ αργή εξαγωγή (υποεξαγωγή λόγω ανομοιόμορφης ροής)
Σύμπτωμα: Δικό σου espresso διαρκεί 50 δευτερόλεπτα, αλλά εξακολουθεί να έχει ξινή γεύση.
Διάλυμα:
- Αλέστε πιο χοντράΗ πολύ λεπτή άλεση μπορεί να προκαλέσει τη ροή του νερού μόνο μέσω ορισμένων «καναλιών» στο δίσκο, με αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη εξαγωγή. Μια πιο χοντρή άλεση θα προσφέρει ομαλότερη ροή.
- Βελτιώστε την προετοιμασία του puckΒεβαιωθείτε ότι ο καφές κατανέμεται ομοιόμορφα στο φορητό φίλτρο για να αποφύγετε την ανομοιόμορφη ροή.
3. Ανομοιόμορφη προετοιμασία puck
Σύμπτωμα: Δικό σου espresso έχει ανομοιόμορφη γεύση – ένας συνδυασμός ξινής και πικρής γεύσης.
Διάλυμα:
- Χρησιμοποιήστε την τεχνική κατανομής Weiss (WDT)Ανακατέψτε απαλά Σχετικά με το Αδειάστε τον καφέ στο portafilter με μια λεπτή βελόνα ή ένα εργαλείο WDT για να διαλύσετε τυχόν σβόλους.
- Χτυπήστε και ισοπεδώστεΒεβαιωθείτε ότι ο καφές είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος πριν το συμπιέσετε.
Πώς να διορθώσετε την οξύτητα espresso: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα
- Προσδιορίστε το πρόβλημαΕίναι η εξαγωγή πολύ γρήγορη, πολύ αργή ή ανομοιόμορφη;
- Ρυθμίστε τον βαθμό άλεσης:
- Πολύ γρήγορα → Αλέστε πιο λεπτά.
- Πολύ αργή → Τρίψτε πιο χοντρά.
- Προσαρμόστε τον χρόνο εκχύλισης:
- Δοκιμάστε να αφήσετε τον εσπρέσο να τρέξει για μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο για να αποτυπώσετε περισσότερη γλυκύτητα.
- Ελέγξτε τη μερίδα:
- Για σκούρο καβουρδισμένο καφέ: Ξεκινήστε με 1:2 (20 γρ. καφέ → 40 γρ. espresso).
- Για ελαφρά καβουρδισμένους καφέδες: Δοκιμάστε 1:2,5 ή 1:3 για να πετύχετε μεγαλύτερη ισορροπία.
- Βελτιώστε την προετοιμασία του puck:
- Αποφύγετε την ανομοιόμορφη συμπύκνωση του καφέ χρησιμοποιώντας το WDT ή χτυπώντας απαλά το φορητό φίλτρο πριν το συμπιέσετε.
- Πειραματιστείτε με τη θερμοκρασία παρασκευής:
- Ο ελαφρώς καβουρδισμένος καφές ωφελείται από υψηλότερες θερμοκρασίες (~94–96 °C).
- Ο σκούρος καβουρδισμένος καφές έχει καλύτερη γεύση σε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες (~89–92 °C).
Τι δεν πρέπει να κάνετε
- Αλλάξτε την πρέσα συμπίεσηςΗ πίεση που ασκείτε κατά το συμπύκνωμα δεν επηρεάζει τον χρόνο εκχύλισης, εφόσον το πούκ είναι ομοιόμορφα συσκευασμένο.
- Ρίξε αμέσως το φταίξιμο στον καφέ.: Ξινό espresso συνήθως κάνει συναλλαγές Σχετικά με το εξαγωγή, όχι Σχετικά με το οι κόκκοι καφέ.
Τελικές λέξεις
Για να φτιάξω espresso είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε πώς οι διαφορετικές μεταβλητές - το μέγεθος της άλεσης, ο χρόνος εκχύλισης, η αναλογία και η προετοιμασία του κάδου - επηρεάζουν τη γεύση. Ρυθμίζοντας αυτές τις παραμέτρους, μπορείτε να αποφύγετε τους ξινούς εσπρέσο και να απολαύσετε ένα ισορροπημένο, γλυκό και γεμάτο φλιτζάνι.
Θυμάμαι: Δεν υπάρχουν ξινίλα φασόλια καφέ, μόνο ξινά εκχυλίσματα. Προσαρμοστείτε, πειραματιστείτε και πάνω απ' όλα, διασκεδάστε στο δρόμο σας για τον τέλειο εσπρέσο!