Γρήγορος Οδηγός Έναρξης
Sep 04, 2021
Για να παρασκευάσετε έναν καλό espresso πρέπει να ρυθμίσετε τις εξής ρυθμίσεις: επίπεδο άλεσης, ποσότητα καφέ, ποσότητα εσπρέσο και χρόνο. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά και δύσκολα να κατανοηθούν, αλλά θα τα περάσουμε όλα βήμα προς βήμα!
Πριν αρχίσετε να ρυθμίζετε την μηχανή εσπρέσο σας, χρειάζεστε τα εξής:
- Ψηφιακή ζυγαριά που μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τη μηχανή εσπρέσο. Σας προτείνουμε να αγοράσετε μια ψηφιακή ζυγαριά καφέ καθώς είναι μικρή και συμπαγής και διαθέτει ενσωματωμένο χρονόμετρο. Θα εξηγήσουμε γιατί λίγο αργότερα.
- Ολόκληρους κόκκους εσπρέσο. Θέλετε να μάθετε τον αγαπημένο μας κάντε κλικ εδώ!
- Φίλτρο πορτοκαλιού, Tamper και διπλό φλιτζάνι.
Πριν ξεκινήσουμε με την πρακτική, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε πώς συνδέονται η ποσότητα καφέ, το επίπεδο άλεσης και ο χρόνος.
Για να παρασκευάσετε έναν καλό espresso λέγεται συχνά ότι για κάθε γραμμάριο αλεσμένου καφέ πρέπει να έχετε 2 γραμμάρια espresso. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σας προτείνουμε να αλέσετε περίπου 18g κόκκους για ένα διπλό φλιτζάνι. Έτσι, στόχος είναι να παρασκευάσετε περίπου 36g espresso από 18g αλεσμένου καφέ.
Γιατί ο χρόνος είναι τόσο σημαντικός!
Ο χρόνος για να παρασκευάσετε 36g espresso θα πρέπει να είναι περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Τότε έρχεται το ερώτημα, γιατί θα χρειαζόταν να το γνωρίζετε αυτό; Ο λόγος είναι ότι αν Σχετικά με το χρειαστεί λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα για τη μηχανή να παρασκευάσει 36g espresso, τότε η μηχανή δεν θα προλάβει να πάρει όλα τα αρώματα από τον καφέ και έτσι θα έχετε έναν πολύ νερουλό και ξινό espresso. Αν η μηχανή παρασκευάσει για πάνω από 30 δευτερόλεπτα για 36g espresso, τότε το espresso σας θα έχει πολύ καμένη γεύση με έντονη πικρή επίγευση. Γι' αυτό ο χρυσός κανόνας του εσπρέσο είναι ότι πρέπει να διαρκεί μεταξύ 20 και 30 δευτερολέπτων για 36g espresso.
Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με το διασκεδαστικό μέρος και να ρυθμίσουμε τη μηχανή!
Για να ξεκινήσουμε με αξιόπιστες τιμές, θα ζυγίσουμε 18g κόκκους για κάθε ατομική δοκιμή μέχρι να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε: 36g espresso σε χρόνο μεταξύ 20-30 δευτερολέπτων. Σε αυτόν τον οδηγό ρύθμισης θα χρησιμοποιήσουμε ένα διπλό φλιτζάνι με απλό τοίχωμα που έρχεται με τη μηχανή εσπρέσο σας.
#1 Έναρξη!
Ο μύλος έχει 16 επίπεδα άλεσης. Ξεκινήστε ρυθμίζοντας τον στο επίπεδο άλεσης 8 με τη βοήθεια του διακόπτη στα δεξιά της μηχανής. Ζυγίστε 18g ολόκληρους κόκκους εσπρέσο και στη συνέχεια ρίξτε τους στον μύλο. Αλέστε τα όλα ώστε να γνωρίζετε ότι έχετε ακριβώς 18g αλεσμένου καφέ στο φίλτρο σας.
#2 Πιέστε το ταμπελάκι
Πιέστε το ταμπελάκι με τη βοήθεια του εργαλείου που ονομάζεται “Tamper”. Στη συνέχεια τοποθετήστε το φίλτρο με τον πιεσμένο καφέ στη μηχανή.
#3 Προετοιμάστε για δοκιμή
Τοποθετήστε μια οποιαδήποτε κούπα καφέ στη ψηφιακή σας ζυγαριά, μηδενίστε την και στη συνέχεια τοποθετήστε την κάτω από τη μηχανή εσπρέσο.
#4 Ξεκινήστε την παρασκευή!
Τώρα ερχόμαστε στο ενδιαφέρον! Βγάλε το χρονόμετρο του τηλεφώνου σου. Ξεκίνα πατώντας το κουμπί ”Πρόγραμμα” στη μηχανή. Αφού πατήσεις, θα αρχίσει να αναβοσβήνει. Το επόμενο βήμα είναι να πατήσεις το κουμπί για διπλό εσπρέσο. Όταν νιώσεις έτοιμος, πάτησε το κουμπί ταυτόχρονα με την εκκίνηση του χρονόμετρου σου. Όταν δεις ότι η ζυγαριά δείχνει 36g espresso τότε θα πρέπει να σταματήσεις την εκχύλιση πατώντας ξανά το κουμπί.
#5 Ανάλυσε και δοκίμασε ξανά!
Όπως είπαμε πριν, ο στόχος είναι να πάρεις 36g σε 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Σχετικά με το αν το χρονόμετρό σου δείχνει χρόνο κάτω από 20 δευτερόλεπτα, τότε θα πρέπει να αλέσεις τους κόκκους πιο λεπτά μειώνοντας το επίπεδο άλεσης στον μύλο. 1 στη κλίμακα του μύλου σημαίνει λεπτό άλεσμα και 16 σημαίνει χοντρό άλεσμα. Άρα, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο λεπτά θα αλέσεις. Σχετικά με το αν ο χρόνος σου είναι μεγαλύτερος από 30 δευτερόλεπτα, τότε θα πρέπει να αλέσεις πιο χοντρά.
#6 Κάνε Σχετικά με το μέχρι να είσαι ικανοποιημένος!
Κάνε Σχετικά με το τη διαδικασία στο βήμα 4 μέχρι να πετύχεις χρόνο μεταξύ 20 και 30 δευτερολέπτων αλλάζοντας το επίπεδο άλεσης. Όταν είσαι ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις, η μηχανή θα αποθηκεύσει αυτόματα την τελευταία εκχύλιση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκχυλίσεις την espresso, θα χρειαστεί μόνο να πατήσεις το κουμπί για διπλό εσπρέσο μία φορά.
Συμπέρασμα
Αυτή η οδηγία είναι για σένα να ξεκινήσεις γρήγορα με το να πετύχεις μια σχετικά καλή espresso. Όλοι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί και όλοι έχουν διαφορετικές γεύσεις, γι' αυτό είναι καλό να σκέφτεσαι ότι όταν έχεις χρόνο μεταξύ 20 και 30 δευτερολέπτων αλλά δεν την βρίσκεις αρκετά καλή, θα πρέπει να πειραματιστείς περισσότερο! Ορισμένες espresso είναι καλές σε χρόνο 20 δευτερολέπτων ενώ άλλες μπορεί να είναι καλές σε 28 δευτερόλεπτα εκχύλισης. Η γεύση μπορεί επίσης να διαφέρει αλλάζοντας τη θερμοκρασία εκχύλισης. Όπως είπαμε, υπάρχουν πολλά που μπορείς να πειραματιστείς.