Μετάβαση στο περιεχόμενο
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Σημαντικό να σκεφτείτε όταν επιλέγετε κόκκους εσπρέσο!

Έχεις τώρα αγοράσει μια νέα σακούλα από ολόκληρους κόκκους εσπρέσο και αναρωτιέσαι πώς θα είναι η γεύση της ή ίσως ψάχνεις για νέους κόκκους εσπρέσο για την καφετιέρα σου; Εδώ θα μοιραστούμε μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να σκεφτείς όταν επιλέγεις κόκκους εσπρέσο.

Ημερομηνία ψησίματος

Η απολύτως πιο σημαντική πληροφορία που υπάρχει σε μια σακούλα καφέ είναι η ημερομηνία ψησίματος. Ανάλογα με το καβουρδιστήριο, η ημερομηνία ψησίματος συνήθως αναγράφεται σε λίγο διαφορετικά μέρη στη σακούλα, αλλά βεβαιώσου ότι υπάρχει μια ημερομηνία ψησίματος. Μην αγοράζεις καφέ που δεν έχει κάποια ημερομηνία ψησίματος. Ο παλιός καφές είναι πολύ δύσκολος να δουλευτεί και είναι σχεδόν Σχετικά με το αδύνατο να πετύχεις καλά αποτελέσματα. Γι' αυτό, προτείνουμε καφέ που έχει καβουρδιστεί εντός δύο εβδομάδων.

Μετά την ψήσιμο, οι κόκκοι αρχίζουν να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος και υπάρχει στη δομή των κυττάρων του κόκκου. Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και η διαδικασία επιταχύνεται σε επαφή με το νερό ή το οξυγόνο. Ο παχύς αφρός στην κορυφή του espresso ονομάζεται επίσης “Crema” και αυτό είναι το αποτέλεσμα του διοξειδίου του άνθρακα που υπήρχε στους κόκκους εσπρέσο που δίνει την καλή αρωματική γεύση και υφή. Όσο παλαιότερος είναι ο καφές, τόσο λιγότερη crema θα έχει και κατά συνέπεια ο καφές θα γίνει πιο αραιός και θα έχει χειρότερη γεύση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αγοράζεις κόκκους που είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι.

Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του καφέ, προτείνουμε να τον διατηρείς σε δροσερό και ξηρό χώρο μέσα στη σακούλα καφέ ή σε μια αεροστεγή συσκευασία.

Απλώς επειδή ο καφές αρχίζει να παλιώνει δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεταχτεί. Πριν αποφασίσεις να πετάξεις τον πολύτιμο καφέ, μπορείς πρώτα να δοκιμάσεις να τον αλέσεις πιο ψιλά για να βγάλεις περισσότερα από τον καφέ. Σχετικά με το αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείς να δοκιμάσεις μια άλλη μέθοδο παρασκευής που δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από το πόσο φρέσκος είναι ο καφές.

Προφίλ ψησίματος

Δεν υπάρχει καθορισμένο πρότυπο για το πόσο σκούρος ή ανοιχτός πρέπει να είναι ο καφές. Ωστόσο, το επίπεδο ψησίματος μπορεί να αλλάξει δραματικά την πυκνότητα των κόκκων καφέ, πόσο εύκολα μπορεί να εξαχθεί ο καφές και πώς πρέπει να προσαρμόσεις την παρασκευή σου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κόκκου. Όσο περισσότερο ψήνεται ο κόκκος, τόσο περισσότερο θα χάσει τη δομή του και θα γίνει πιο ξηρός και κατά συνέπεια θα αποκτήσει ένα πιο σκούρο προφίλ ψησίματος. Για εσένα που παρασκευάζεις espresso, χρειάζεται να εστιάσεις στα εξής στοιχεία: θερμοκρασία παρασκευής, βαθμός άλεσης δηλαδή πόσο ψιλά ή χοντρά αλέθεις τους κόκκους σου και τέλος τη σχέση μεταξύ νερού και καφέ.

Συνταγή παρασκευής

Δεδομένου ότι ο ανοιχτός ψημένος καφές έχει μικρότερη διάρκεια ψησίματος, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και είναι πιο δύσκολο να εξαχθούν όλα τα αρώματα, γεύσεις και υφή από τον καφέ. Για να αντισταθμίσεις αυτές τις δυσκολίες, χρειάζεται να παρασκευάσεις με υψηλότερες θερμοκρασίες παρασκευής, να αλέσεις πιο ψιλά και να έχεις μεγαλύτερους χρόνους παρασκευής. Προτείνουμε να ξεκινήσεις με μια αναλογία 1:2 έως 1:3 μεταξύ καφέ και νερού, θερμοκρασία παρασκευής μεταξύ 93 έως 96 βαθμούς με έναν βαθμό άλεσης που σου επιτρέπει να έχεις χρόνο παρασκευής μεταξύ 28 έως 34 δευτερολέπτων.

Για μέτρια ψημένο καφέ, μπορούμε να προτείνουμε μια αναλογία 1:1,5 έως 1:2,5, θερμοκρασία παρασκευής γύρω στους 93 βαθμούς και έναν βαθμό άλεσης που σου επιτρέπει να παρασκευάζεις για 25 έως 30 δευτερόλεπτα.

Για σκούρο ψημένο Για τα φασόλια, θα προτείναμε να ξεκινήσετε με μια αναλογία 1:1 έως 1:2, ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία εκχύλισης στους 90,5 έως 93 βαθμούς με έναν βαθμό άλεσης που σας επιτρέπει να έχετε χρόνο εκχύλισης 25 έως 30 δευτερόλεπτα. Μόνο και μόνο επειδή αναγράφεται σκούρος καβουρδισμένος στη συσκευασία δεν σημαίνει ότι θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα ακολουθώντας πιστά τις συστάσεις μας, αλλά είναι μια καλή αρχή για να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα για τα δικά σας φασόλια.

Περιοχή και υψόμετρο

Συνήθως, ο καφές παίρνει το όνομά του από την περιοχή από την οποία προέρχεται. Οι γεύσεις του καφέ θα αντανακλούν επίσης την περιοχή από την οποία προέρχεται. Γενικά, ο καφές προέρχεται από αυτές τις τρεις περιοχές: τη Νότια και Κεντρική Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες είναι περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό. Οι φυτείες καφέ χρειάζονται πλούσιο και γόνιμο έδαφος, ήπιο κλίμα, συχνές βροχές και προστασία από τον ήλιο και υψηλό υψόμετρο για να αναπτυχθούν.

Οι καλύτεροι κόκκοι καφέ αναπτύσσονται σε υψόμετρα μεταξύ 600 και 1850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο λόγος είναι ότι όσο υψηλότερες είναι οι υψομετρικές ζώνες, τόσο λιγότερο είναι το οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία καλλιέργειας. Όσο πιο μακρά είναι η διαδικασία καλλιέργειας, τόσο περισσότερο χρόνο έχει ο καφές να ωριμάσει και να σχηματίσει πολύπλοκες γεύσεις. Όταν οι καβουρδιστές αναγράφουν στη συσκευασία το υψόμετρο όπου καλλιεργήθηκε ο καφές, αυτό υποδηλώνει πόσο έντονες μπορεί να είναι οι γεύσεις του καφέ.

Σχετικά με το αν δείτε ότι οι καβουρδιστές γράφουν ότι οι κόκκοι έχουν νότες σοκολάτας, καραμέλας και μύρτιλου, αυτό σημαίνει ότι με σωστή εκχύλιση μπορείτε να αναδείξετε αυτές τις γεύσεις χωρίς να προσθέσετε τίποτα. Να εκχυλίσετε espresso και να μπορείτε να αισθανθείτε αυτές τις συγκεκριμένες νότες μπορεί να είναι δύσκολο και να απαιτήσει εκμάθηση. Πάντα εργάζεστε ενάντια στη φυσική πικρία και οξύτητα που συνοδεύει τον καφέ. Η τέχνη είναι να μπορέσετε να πετύχετε μια ισορροπία μεταξύ πικρίας και οξύτητας για να αναδείξετε τις καλές νότες του καφέ ακολουθώντας τις παραπάνω συστάσεις και πειραματιζόμενοι.

Μείγμα εσπρέσο ή single origin;

Όταν επιλέγετε καφέ, ελέγξτε αν Σχετικά με το η συσκευασία είναι μείγμα εσπρέσο ή single origin. Το Single Origin σημαίνει ότι ο καφές προέρχεται από μόνο μία φάρμα. Ένα μείγμα εσπρέσο μπορεί να σημαίνει ότι είναι ένα μείγμα από διάφορες φάρμες και περιοχές. Οι καβουρδιστές συχνά δημιουργούν μείγματα για να πετύχουν καλούς και καλά ισορροπημένους κόκκους εσπρέσο και είναι μια καλή αρχή για εσάς που είστε νέοι στην παρασκευή εσπρέσο! Τα μείγματα εσπρέσο είναι συχνά πιο εύκολα στην εκχύλιση από το Single Origin και ταιριάζουν καλά με γάλα, όπως για παράδειγμα latte και cappuccino. Το Single Origin θα κατηγοριοποιούνταν περισσότερο ως καφές για γνώστες, όπου πραγματικά θέλετε να απολαύσετε τις μοναδικές και συγκεκριμένες νότες και γεύσεις που μπορεί να προσφέρει αυτή η φάρμα και συνεπώς συνιστάται να το πίνετε σε καθαρή μορφή εσπρέσο ή ως Americano.

Η διαδικασία επεξεργασίας του καφέ

Αφού συγκομιστούν οι κόκκοι καφέ, χρειάζεται να επεξεργαστούν πριν μεταφερθούν στο καβούρδισμα. Ο τρόπος που επεξεργάζονται οι κόκκοι καφέ μπορεί να καθορίσει τις γεύσεις του καφέ. Η πιο κοινή διαδικασία επεξεργασίας είναι ο καφές που έχει αποξηρανθεί στον ήλιο, ο οποίος ονομάζεται επίσης φυσική μέθοδος, καθώς και ο πλυμένος καφές. Ο καφές είναι αρχικά ένα φρούτο. Όταν οι καρποί γίνουν κόκκινοι, μερικές φορές κίτρινοι ή κιτρινοκόκκινοι, συγκομίζονται και μέσα στους καρπούς βρίσκονται οι ίδιοι οι κόκκοι καφέ. Στη φυσική διαδικασία, οι καρποί καφέ αποξηραίνονται στον ήλιο για μερικές εβδομάδες μέχρι να γίνουν εντελώς ξηροί. Ο καφές που λαμβάνει αυτή την επεξεργασία συνήθως αποκτά τις πιο φρουτώδεις γεύσεις και συχνά καλλιεργείται στις αφρικανικές περιοχές. Ο πλυμένος καφές είναι η πιο κοινή μέθοδος λόγω του ότι απαιτεί λιγότερη εργασία και είναι μια αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος. Με το πλύσιμο των καρπών, μπορείτε να διαχωρίσετε τον κόκκο από τους καρπούς. Ο πλυμένος καφές συνήθως αποκτά πιο στρογγυλές και ισορροπημένες γεύσεις.

Σύνοψη

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αγοράσετε μια νέα σακούλα καφέ, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε όσα έχουν γράψει οι καβουρδιστές, υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες Σχετικά με το για γεύσεις, ημερομηνία καβουρδίσματος, διαδικασία καβουρδίσματος, προφίλ καβουρδίσματος και πολλά άλλα. Κατανοώντας τι σημαίνει η διαφορετική πληροφορία και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη διαδικασία παρασκευής σας, μπορείτε να αποκτήσετε πολύτιμα αποτελέσματα. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έχει δώσει κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να παρασκευάσετε ακόμη καλύτερο καφέ στο μέλλον.  

Σχετικά με το αν ψάχνετε κάτι νέο, μπορούμε να προτείνουμε τους καφέδες εσπρέσο μας στην ιστοσελίδα μας. Πάντα πουλάμε φρέσκα καβουρδισμένα φασόλια από τους καλύτερους καβουρδιστές στη Σουηδία.

παλαιότερη ανάρτηση
Νεότερες αναρτήσεις

Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Ψώνισε τώρα