Τι είναι Espresso?
Espresso είναι μια μέθοδος παρασκευής καφέ. Espresso δεν είναι συγκεκριμένοι κόκκοι καφέ ή τύπος ψησίματος. Αυτό που διαφοροποιεί espresso από άλλες μεθόδους παρασκευής είναι η πίεση. Για να παρασκευάσετε espresso, πιέζεται ζεστό νερό μέσα από συμπαγή λεπτοκομμένο καφέ υπό υψηλή πίεση. Συνήθως μεταξύ 6 και 9 bar. Επειδή ο καφές παρασκευάζεται σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, όλες οι φυσικές αρωματικές ουσίες και τα αέρια εξάγονται γρήγορα και αποτελεσματικά από τον καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπυκνωμένο μικρό ρόφημα καφέ με πολύπλοκη γεύση και πλούσια αρωματική κορυφή που ονομάζεται επίσης crema.
Espresso έχει υψηλότερη δόση καφεΐνης ανά ml σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου. Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου 15cl περιέχει περίπου 70mg καφεΐνης ενώ ένας διπλός espresso 36mg περιέχει περίπου 150mg καφεΐνης.
Άρα τι είναι η crema?
Η crema είναι το ανώτερο αφρώδες στρώμα στο espresso και είναι μια σημαντική και μοναδική ιδιότητα της παρασκευής espresso. Η crema σχηματίζεται λόγω της παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα στον καφέ που απελευθερώνεται από την υψηλή πίεση παρασκευής. Το ίδιο το αέριο διοξειδίου του άνθρακα σχηματίζεται κατά τη διαδικασία ψησίματος. Ακόμα και αν Σχετικά με το espresso παρασκευαστεί σωστά, η ποσότητα της crema μπορεί να διαφέρει λόγω διαφόρων παραγόντων όπως το προφίλ ψησίματος και ο τύπος κόκκων. Γενικά, οι κόκκοι Arabica τείνουν να έχουν λιγότερη crema σε σύγκριση με τους κόκκους Robusta. Ακόμη και οι ελαφρώς ψημένοι κόκκοι δίνουν λιγότερη crema από τους μεσαίους και σκούρους ψημένους κόκκους. Το χρώμα της crema δείχνει επίσης πόσο ισχυρός είναι ο καφές σας σε περιεκτικότητα καφεΐνης. Δηλαδή, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης θα έχει ο καφές σας.
Πώς πίνω espresso?
Το Espresso χαρακτηρίζεται συχνά από μια πικρή ή ξινή επίγευση. Αλλά ανάλογα με την επιλογή των κόκκων, μπορείτε να απολαύσετε εκπληκτικά espresso που δεν έχουν πικρή ή ξινή επίγευση με πολύπλοκες γεύσεις όπως φρούτα, γλυκύτητα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου, το espresso γίνεται αντιληπτό ως πολύ πιο ισχυρό, καθώς το ρόφημα καφέ είναι πολύ μικρότερο αλλά πιο συμπυκνωμένο. Το espresso είναι σε μια καρυδιά, μια συμπυκνωμένη παραλλαγή του καφέ φίλτρου. Για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος να πίνει καθαρό espresso, η γευστική εμπειρία μπορεί να είναι συντριπτική. Να μπορείς να απολαύσεις τις πολύπλοκες γεύσεις που προσφέρει το espresso απαιτεί χρόνο, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό όταν έχεις αναπτύξει και τελειοποιήσει τις γευστικές σου αισθήσεις.
Το Espresso μπορεί να συνδυαστεί με ζεστό νερό, το οποίο ονομάζεται americano και είναι το ρόφημα που μοιάζει περισσότερο με καφέ φίλτρου. Προσθέτοντας αφρό γάλακτος με espresso, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές διαφορετικές παραλλαγές καφέ, όπως latte, cappuccino, macchiato και άλλα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές από κρύους και γλυκούς καφέδες μέχρι μικρές ποτά όπως το Cortado.
Πώς παρασκευάζω espresso?
Espresso παρασκευάζεται από μια
μηχανή εσπρέσο που μπορεί να πιέσει ένα συμπαγές λεπτοαλεσμένο καφέ με 9 bar πίεση. Για να πετύχετε μια καλά ισορροπημένη espresso υπάρχουν μερικά σημαντικά μέρη. Γενικά, συνήθως λέγεται ότι πρέπει να έχετε μια αναλογία 1:2 μεταξύ του αλεσμένου καφέ και του όγκου espresso. Δηλαδή, αν αλέσετε 18g καφέ, θα πρέπει να στοχεύετε περίπου 36g espresso και ο χρόνος για να παραχθεί αυτή η ποσότητα espresso θα πρέπει να διαρκέσει μεταξύ 25 και 30 δευτερολέπτων. Στη συνέχεια, μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τη συνταγή σας αυξάνοντας ή μειώνοντας ορισμένες παραμέτρους. Δεν υπάρχει μια αυστηρή συνταγή ή κανόνας, αλλά αυτό είναι μια αρχή για να ξεκινήσετε και να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.