Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta; | Barista & Espresso
Jun 03, 2025
Η Arabica και η Robusta είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι καφέ. Η Arabica είναι πιο γλυκιά, πιο ήπια και πιο αρωματική, ενώ η Robusta είναι πιο δυνατή, πιο πικρή και περιέχει περισσότερη καφεΐνη.
Τι είναι η Arabica;
Καφές Arabica, που συχνά αναφέρεται απλώς ως «Arabica», αντιπροσωπεύει περίπου το 60-70% των κόκκων καφέ παγκοσμίως. Καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα (600-2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και ευδοκιμεί σε ψυχρότερα κλίματα με σταθερές βροχοπτώσεις.
Προφίλ γεύσης
-
Πιο γλυκιά, πιο απαλή γεύση
-
Σαφείς νότες φρούτων, μούρων και σοκολάτας
-
Χαμηλότερη πικρία
-
Ήπια οξύτητα
Χαρακτηριστικά
-
Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 1–1,5%)
-
Πιο σύνθετο αρωματικό προφίλ
-
Πιο ακριβό στην καλλιέργεια (πιο ευαίσθητο στις ασθένειες και το κλίμα)
Τι είναι η Ρομπούστα;
Coffea Canephora, πιο γνωστή ως "Robusta", είναι πιο ανθεκτική και φθηνότερη στην καλλιέργεια. Αναπτύσσεται σε χαμηλότερα υψόμετρα (έως περίπου 800 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και μπορεί να αντέξει τόσο τη ζέστη όσο και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
Προφίλ γεύσης
-
Πιο πικρή και γήινη γεύση
-
Συχνά νότες ξηρών καρπών ή κοκκώδους υφής
-
Πιο δυνατό σώμα (αισθητό στον εσπρέσο)
Χαρακτηριστικά
-
Υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 2–2,7%)
-
Δίνει περισσότερη κρέμα espresso
-
Πιο ανθεκτικό στα παράσιτα
Arabica vs Robusta: Γρήγορη Σύγκριση
Ιδιοκτησία | Arabica | Εύρωστος |
---|---|---|
Γεύση | Γλυκό, φρουτώδες, σύνθετο | Πικρό, γήινο, δυνατό |
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη | 1–1,5 % | 2–2,7 % |
Κρέμα σε espresso | Μικρότερο, ελαφρύτερο | Περισσότερο, πιο χοντρό |
Τιμή & καλλιέργεια | Πιο ακριβή, πιο ευαίσθητη καλλιέργεια | Φθηνότερο, πιο ανθεκτικό |
Χρήση | Μονοπροέλευση, καφές φίλτρου |
Στιγμιαίος καφές, espresso-μείγμα |
Τι πρέπει να επιλέξετε;
Σχετικά με το λατρεύετε τις λεπτές γεύσεις και τις ξινές νότες - προτιμήστε 100% Arabica. Σχετικά με το Αν σας αρέσει ένα δυνατό φλιτζάνι με πολλή κρέμα και καθαρή ένταση - δοκιμάστε ένα espresso-μείγμα με Robusta.
Πολλά premium μείγματα συνδυάζουν και τα δύο για να αξιοποιήσουν στο έπακρο και τους δύο κόσμους.
Συχνές ερωτήσεις (FAQ)
Είναι η Arabica πάντα καλύτερη από την Robusta;
Όχι απαραίτητα. Η Arabica έχει πιο σύνθετη γεύση, αλλά η Robusta προσφέρει περισσότερη ένταση και κρέμα – ιδανική για espresso.
Περιέχει η Robusta περισσότερη καφεΐνη;
Ναι, η Robusta έχει περίπου διπλάσια καφεΐνη από την Arabica.
Είναι η Robusta κατάλληλη για καφέ φίλτρου;
Συνήθως όχι μόνο του, αλλά ως μέρος ενός μείγματος μπορεί να προσφέρει βάθος και πληρότητα.
Ακρο: Θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας; Δείτε το δικό μας Καφές και φιλτράρετε με βάση "Arabica" ή "Robusta" για να βρείτε το αγαπημένο σας.