Μετάβαση στο περιεχόμενο
Vad är skillnaden mellan Arabica och Robusta? | Barista & Espresso - Barista och Espresso

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta; | Barista & Espresso

Η Arabica και η Robusta είναι οι δύο πιο κοινές ποικιλίες καφέ. Η Arabica είναι πιο γλυκιά, πιο ήπια και πιο αρωματική, ενώ η Robusta είναι πιο δυνατή, πικρή και περιέχει περισσότερη καφεΐνη.

Τι είναι η Arabica;

Coffea Arabica, συχνά απλώς αποκαλούμενη "Arabica", αντιπροσωπεύει περίπου το 60–70 % των κόκκων καφέ στον κόσμο. Καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο (600–2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και ευδοκιμεί σε πιο δροσερά κλίματα με σταθερές βροχοπτώσεις.

Προφίλ γεύσης

  • Πιο γλυκιά, πιο ήπια γεύση

  • Σαφή στοιχεία φρούτων, μούρων και σοκολάτας

  • Χαμηλότερη πικρία

  • Ήπια οξύτητα

Χαρακτηριστικά

  • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 1–1,5 %)

  • Πιο σύνθετο προφίλ αρώματος

  • Πιο ακριβή καλλιέργεια (ευαίσθητη σε ασθένειες και κλίμα)

Τι είναι η Robusta;

Coffea Canephora, πιο γνωστή ως "Robusta", είναι πιο ανθεκτική και φθηνότερη στην καλλιέργεια. Αναπτύσσεται σε χαμηλότερα υψόμετρα (έως περίπου 800 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και αντέχει τόσο στη ζέστη όσο και στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Προφίλ γεύσης

  • Πιο πικρή και γήινη γεύση

  • Συχνά έχει ξηρούς ή δημητριακούς τόνους

  • Πιο ισχυρή σώμα (γίνεται αισθητή στον εσπρέσο)

Χαρακτηριστικά

  • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 2–2,7 %)

  • Δίνει περισσότερη κρέμα σε espresso

  • Πιο ανθεκτική σε παράσιτα

Arabica vs Robusta: Γρήγορη σύγκριση

Χαρακτηριστικό Arabica Robusta
Γεύση Γλυκιά, φρουτώδης, σύνθετη Πικρή, γήινη, ισχυρή
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη 1–1,5 % 2–2,7 %
Κρέμα σε espresso Λιγότερη, πιο ανοιχτόχρωμη Περισσότερη, πιο παχιά
Τιμή & καλλιέργεια Πιο ακριβή, πιο ευαίσθητη καλλιέργεια Φθηνότερη, πιο ανθεκτική
Χρήση Μοναδική προέλευση, καφές φίλτρου

Καφές στιγμής, espresso-μείγμα

Τι θα επιλέξεις;

Σχετικά με το αν αγαπάς τις πολύπλοκες γεύσεις και τις ξινές νότες – διάλεξε 100 % Αραβικά. Σχετικά με το αν σου αρέσει μια δυνατή κούπα με πολύ κρέμα και έντονη γεύση – δοκίμασε ένα espresso-μείγμα με Ρομπούστα.

Πολλά premium μείγματα συνδυάζουν και τα δύο για να πάρουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Είναι πάντα καλύτερα τα Αραβικά από τα Ρομπούστα;

Όχι απαραίτητα. Τα Αραβικά έχουν πιο πολύπλοκη γεύση, αλλά τα Ρομπούστα προσφέρουν περισσότερη δύναμη και κρέμα – τέλεια για espresso.

Περιέχουν τα Ρομπούστα περισσότερη καφεΐνη;

Ναι, τα Ρομπούστα έχουν περίπου διπλάσια καφεΐνη από τα Αραβικά.

Είναι κατάλληλα τα Ρομπούστα για φίλτρο καφέ;

Συνήθως όχι μόνα τους, αλλά ως μέρος ενός μείγματος μπορούν να προσφέρουν βάθος και πληρότητα.


Συμβουλή: Θέλεις να δοκιμάσεις μόνος σου; Δες τη Συλλογή καφέ και φιλτράρισε με "Αραβικά" ή "Ρομπούστα" για να βρεις την αγαπημένη σου γεύση.

παλαιότερη ανάρτηση
Νεότερες αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Ψώνισε τώρα