Για να μπορέσετε να απολαύσετε τον καφέ σας στο έπακρο, πρέπει να ξέρετε πώς να ρυθμίσετε τον μύλο του νέου σας εσπρεσομηχανής και κυρίως να ξέρετε πότε και γιατί κάνετε ορισμένες αλλαγές για να έχετε καλά αποτελέσματα. Όλοι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στον καφέ τους και γι' αυτό δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αλλά χρησιμοποιώντας αυτό το πρακτικό εργαλείο μπορείτε γρήγορα να φτάσετε σε μια καλή αφετηρία.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΧΥΣΗ:
Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας κόκκους καφέ για espresso καθώς οι κόκκοι καφέ για εκχύλιση είναι ψημένοι διαφορετικά και δεν θα αποδώσουν καθόλου καλά. Ένα συχνό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η μηχανή δεν φτάνει στην κατάλληλη πίεση εκχύλισης των 9 bar και αντί αυτού προκύπτει μια αραιή υφή καφέ αντί για μια κρεμώδη χρυσή espresso. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε χρησιμοποιήσει είτε κόκκους καφέ εκχύλισης είτε παλιούς κόκκους (πάνω από 2 μήνες παλιοί).
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΚΧΥΣΗΣ:
ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΕΣΠΡΕΣΣΟ: Χρησιμοποιήστε μεταξύ 17 και 18g καφέ σε μια διπλή φίλτρο (όχι σε πίεση), ο στόχος είναι να βγάλετε διπλάσια ποσότητα καφέ (espresso) από την ποσότητα του αλεσμένου καφέ στη φίλτρο, δηλαδή μια αναλογία 1:2. Έτσι, αν Σχετικά με το χρησιμοποιείτε 18g αλεσμένου καφέ, θα πρέπει να στοχεύετε να βγάλετε περίπου 36g espresso σε χρόνο εκχύλισης μεταξύ 25-30 δευτερολέπτων. Γι' αυτό το λόγο η ζυγαριά είναι χρήσιμη για να ρυθμίσετε τη μηχανή καφέ. Για να έχετε τη σωστή ποσότητα espresso σε καλό χρόνο εκχύλισης (25-30sec), ρυθμίζετε την αλεστική ρύθμιση του μύλου. Έτσι, αν η ποσότητα είναι πολύ μικρή σε πολύ λίγο χρόνο, θα πρέπει να αλέσετε πιο χοντρά και αν η ποσότητα (36g) είναι πάνω από 30 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να αλέσετε πιο χοντρά.
ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:
ΒΗΜΑ 1: Ζυγίστε και αλέστε τους κόκκους
Ζυγίστε 18g καφέ και ρίξτε τον στον άδειο κάδο κόκκων και αλέστε μέχρι να αλεστούν όλα στη φίλτρο και να πιεστεί ο καφές. Τώρα ξέρετε ότι υπάρχουν ακριβώς 18g αλεσμένου καφέ στη φίλτρο.
ΒΗΜΑ 2: Προετοιμασία πριν την εκχύλιση
Βάλτε τον καφέ στη μηχανή. Επιλέξτε εκχύλιση στην οθόνη αφής, στη συνέχεια επιλέξτε προσαρμοσμένο χρόνο εκχύλισης και ρυθμίστε αυτόν σε 30 δευτερόλεπτα.
ΒΗΜΑ 3: Χρησιμοποιήστε ζυγαριά
Τοποθετήστε μια κούπα καφέ σε μια μικρή ζυγαριά και στη συνέχεια τοποθετήστε κάτω από τη ζυγαριά και την κούπα καφέ κάτω από τη μηχανή.
ΒΗΜΑ 4: Ξεκινήστε την εκχύλιση
Ξεκινήστε την εκχύλιση, παρακολουθήστε τη ζυγαριά και μόλις η ζυγαριά δείξει 36g σταματήστε την εκχύλιση και παρακολουθήστε τον χρόνο εκχύλισης στην οθόνη.
ΒΗΜΑ 5: Ελέγξτε τον χρόνο
Σχετικά με το αν ο χρόνος είναι κάτω από 25 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να αλέσετε πιο χοντρά, αν ο χρόνος είναι πάνω από 30 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να αλέσετε πιο χοντρά.
ΒΗΜΑ 6: Επαναλάβετε τη διαδικασία Σχετικά με το μέχρι να φτάσετε στο σωστό χρονικό διάστημα.
Επαναλάβετε τα βήματα 1-5 μέχρι να έχετε χρόνο μεταξύ 25 και 30 δευτερολέπτων. Όταν έχετε φτάσει σε αυτό το εύρος, το Σχετικά με το είναι να κάνετε λεπτομερείς ρυθμίσεις μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τη γεύση, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να δώσετε ανατροφοδότηση. Και τέλος, αποθηκεύστε τον χρόνο εκχύλισης σας δημιουργώντας ένα δικό σας ρόφημα στην οθόνη.
Τελευταίο βήμα: Ρυθμίστε τον χρόνο στον μύλο καφέ
Τώρα που έχεις φτάσει τόσο μακριά, έχεις καταφέρει να αποκτήσεις μια ρύθμιση μύλου που είναι πολύ καλή, όπου έχεις αποκτήσει μια ελπίζουμε καλά ισορροπημένη espresso καθορίζοντας την ποσότητα καφέ (g) και τον όγκο espresso (g) και έχεις βρει μια καλή χρονική διάρκεια που έχεις αποθηκεύσει στην οθόνη και έχεις σημειώσει ποια ρύθμιση άλεσης χρειάζεσαι γι' αυτό. Το τελευταίο βήμα είναι να βρεις πόσα δευτερόλεπτα χρειάζεται ο μύλος για να αλέσει 18g σε αυτό το παράδειγμα για την παρασκευή σου χωρίς να χρειάζεται να ζυγίζεις κάθε πρωί.
ΒΗΜΑ 1: Επίλεξε μια χρονική διάρκεια 12 δευτερολέπτων στην οθόνη
ΒΗΜΑ 2: Γέμισε όλο το δοχείο φασολιών σου με τα φασόλια
ΒΗΜΑ 3: Ζύγισε την portafilter με το φίλτρο κοντά όταν είναι άδειο
ΒΗΜΑ 4: Ξεκίνησε τον μύλο και άφησέ τον να αλέσει μέχρι να σταματήσει μόνος του (μετά από 12 δευτερόλεπτα σε αυτή την περίπτωση)
ΒΗΜΑ 5: Ζύγισε την portafilter με το φίλτρο που περιέχει τον φρεσκοαλεσμένο καφέ και παρατήρησε την τιμή (γραμμάρια).
ΒΗΜΑ 6: Σχετικά με το Αν το βάρος είναι πάνω από 18g, μείωσε τον χρόνο. Σχετικά με το Αν το βάρος είναι κάτω από 18g, αύξησε τον χρόνο.
ΒΗΜΑ 7: Επανέλαβε τη διαδικασία Σχετικά με το 2-6 μέχρι να αποκτήσεις το επιθυμητό βάρος.
Σχετικά με το Αν έχεις διαβάσει μέχρι εδώ, θέλω να σε ευχαριστήσω που είχες την υπομονή να διαβάσεις αυτό. Τώρα είσαι έτοιμος να ρυθμίσεις την μηχανή εσπρέσο σου.